Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
| bme.hu
Villamosmérnöki és Informatikai Kar
| vik.bme.hu
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
| mit.bme.hu

Szakmai kompetenciáink

Fő területünk a kritikus informatikai rendszerek, folyamatok és platformok szolgáltatásbiztonságra tervezése, ideértve a kiberfizikai és informatikai infrastruktúrákat, valamint az elosztott és blokkláncalapú alkalmazásokat. Célunk olyan eszközök, algoritmusok és módszerek fejlesztése, amik segítik a magas minőségű rendszerek fejlesztését. Alapvető metodikánk a modellalapú szoftver- és rendszertervezés, automatizált szoftverfejlesztés, analízis és helyességbizonyítás.

Kritikus rendszerek fejlesztése

Módszertanok, fejlesztési környezetek, technikák és technológiák a modellalapú kritikus informatikai és kiberfizikai rendszerek és alkalmazások tervezésére.

Ellenőrzés és tesztelés

Formális módszerek és modellalapú tesztelés alkalmazása funkcionális, megbízhatósági, biztonsági és teljesítmény követelmények ellenőrzése és tanúsítása során.

Empirikus rendszertervezés

Teljesítmény és megbízhatósági követelmények kísérleti vizsgálata, mérése, analízise, méretezése származtatott modellek alapján, hibamodellezés.

Oktatás és tehetséggondozás

Képzésünk lefedi a kritikus rendszerek tervezésének, analízisének és üzemeltetésének legfontosabb területeit

Oktatás

Képzésünk lefedi a kritikus rendszerek tervezésének, analízisének és üzemeltetésének legfontosabb területeit

Három szakiránnyal (Rendszertervezés és Szoftverfejlesztés BSc-n, Kritikus rendszerek MSc-n) és több mint 12 tárggyal várjuk az érdeklődő hallgatókat.

Bővebben
Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, hallgatóink előkelő helyezéseket szereznek a kari és országos TDK-n

Tehetséggondozás

Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, hallgatóink előkelő helyezéseket szereznek a kari és országos TDK-n

Hallgatóink számos innovatív projekten dolgoznak, amelyek nemritkán önálló tudományos eredményekhez és ipari együttműködésekhez vezetnek.

Bővebben
Hallgatóink minden évben kiválóan szerepelnek a tanulmányi és kutatói pályázatokon, ösztöndíjakon

Díjak, pályázatok

Hallgatóink minden évben kiválóan szerepelnek a tanulmányi és kutatói pályázatokon, ösztöndíjakon

Külföldi tanulmányutak, Rektori Különdíj, Új Nemzeti Kiválóság Program, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, Kari és Egyetemi BME Ösztöndíjak...

Bővebben
...

A kutatócsoportról

Fő területünk a kritikus informatikai rendszerek, folyamatok és platformok tervezése, ellenőrzése és üzemeltetésének támogatása. A magas színvonalat nemcsak a tervezett rendszerekkel szemben várjuk el, hanem a kutatás és oktatás területén is magunkénak valljuk.

A BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén működő Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportot (ftsrg) 1994-ben alapította Prof. Pataricza András a hibatűrő számítástechnika kutatására és oktatására. A csoport az azóta eltelt években a rendszermodellezés, tervezés és ellenőrzés nemzetközileg jegyzett kutatócsoportjává vált, húsznál is több európai kutatási és ipari együttműködésben kamatoztatva tudását. 2019-től megújult arculattal, Kritikus Rendszerek Kutatócsoport (Critical Systems Research Group) néven, de a jól bevált „ftsrg” rövidítéssel és mentalitással folytatjuk az első 25 év hagyományait.

Bővebben a kutatócsoportról a BME és az Impulzus interjújában olvasható.

Projektjeink

...

SME4DD

Training SMEs for the Digital Decade

Az SME4DD projekt célja rövid távú képzési programok kidolgozása és megtartása, amiknek a segítségével az európai munkaerő továbbképezhető a kulcsfontosságú digitális területeken: mesterséges intelligencia, kiberbiztonság és blokklánc technológiák. Kutatócsoportunk a blokklánc területért felelős.

...

EDGE-Skills

European Dataspace for Growth and Education - Skills

Az EDGE-Skills project célja, hogy innovatív felhő- és peremszolgáltatásokat fejlesszen és telepítsen oktatási és képzési adatterekhez (data space), és az adattereket elérhetővé tegye privát és publikus szervezetek számára.

home.partners.title

Partnereink

A kutatócsoporttal kapcsolatos kérdésekkel keresd <0>Dr. {{lastName}} {{firstName}}t</0>!
Current version: https://github.com/ftsrg/ftsrg.github.io/commit/a7d7ffd49fc80e1998df2dd1d0fe789cff7a3629